Yeşil Kahve Çekirdeğini Tanıyalım.
Kahve konusunda her bir yol bizi farklı tat diyarlarına götürür.
Çünkü kahve öyle bir şeydir ki yetiştiği toprak, ağacın cinsi, o yıl ne kadar
yağış aldığı, kaç derecede yetiştiği, kaç metre yükseklikte yetiştiği ağacın
gölge ya da güneş altında kalması kahvenin meyvesini etkiler.
Çok mu değişken
değerler var. Bunlar sadece başlangıç İstersen geri dön ve kapat, cahil mutluluğu ile granül kahveni yudumla, ya da bu
yolculuk için zihnini, burnunu ve damağını hazırla, önce kahvenin sıcak buharlı
kokusunu derinden içine çek, sıcak buharın etkisi ile burun damarların
genişlesin, bir yudum ağzına al gezdir; o tarifsiz zengin kahve
aromalarının tadına var. Kahveni yut
boğazından geçen o sıcak kahve midene inerken burnundan nefesini ver ve o bitiş
tadını hisset.
Konu
biraz dağıldı mı sanki neyse hadi gelin bu büyüleyici serüvenin ikinci
değişkenlerini tanıyalım. Kahve
çekirdeği işleme yöntemleri kahvenin tadına direk etki eder. Temelde üç ana
yöntem vardır.
Yıkanmış (washed): Meyve, kabuğu ve dış etli kısmının
ayrılması için bir makinede dışı soyulur. Daha sonra yıkanarak belirli bir süre
su dolu havuzlarda bekletilirler. Tekrar yıkanarak güneşte kurutulmaya
alınırlar. Bu işlemler, parlak bir asitliğe ve yumuşak bir gövdeye sahip
kahveler elde edilmesini sağlar. Yıkanmış kahveler, yetiştikleri bölgelerin
gerçek karakteristiklerini gösteren tatsal profiller sunarlar.
Yarı yıkanmış (semi washed): Kabuğu ve etli kısmı
makineler kullanarak çıkarılan çekirdekler yapışkan tabaka yıkanmadan sadece
dış zarı çıkarılarak bir süre daha bekletilir. Son kurutma işleminden önce
yapışkan tabakanın giderilmesi için yıkanırlar. Sonuç olarak tatlı gövde, nazik
meyve notaları ve hoş dengeli bir asidite içeren bir profil oluşur. Bu şekilde
işlenmesinin temel amacı hem meyvenin aromalarından hem de çekirdeğin
aromasından yararlanırken dengeli bir tat sunabilmektir.
Kuru (Dry): En eski kahve işleme yöntemi olan kuru işleme
yöntemi meyveler toplandıktan sonra herhangi bir işleme tabi tutulmadan geniş
avlularda veya yükseltilmiş yataklara serilerek güneş altında kurutulur. Küf,
mayalanma ve çürümeyi önlemek için kahve düzenli olarak çevirilir.. Meyve,
çekirdeklerin etrafında yapışık şekilde kurur ve kuru üzüm benzeri bir kabuk
oluşturur. Bu kabuk daha sonra mekanik olarak ayrıştırılır. Bu kahve tipik
olarak karmaşık bir asitliğe belirgin meyve notaları ve geniş bir gövdeye
sahiptir. Fincanda çok fazla lezzet hissedilir, fincanda böylesine çok tat
olması kimi insanları rahatsız eder.
Yarı Yıkanmış Çekirdekler
Kuru işlenmiş çekirdekler
En Güzel Kahveler Sizinle Olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder