22 Temmuz 2018 Pazar

Yeşil Kahve Çekirdeğini Tanıyalım.


Yeşil Kahve Çekirdeğini Tanıyalım.

Kahve konusunda her bir yol bizi farklı tat diyarlarına götürür. Çünkü kahve öyle bir şeydir ki yetiştiği toprak, ağacın cinsi, o yıl ne kadar yağış aldığı, kaç derecede yetiştiği, kaç metre yükseklikte yetiştiği ağacın gölge ya da güneş altında kalması kahvenin meyvesini etkiler.
 Çok mu değişken değerler var. Bunlar sadece başlangıç  İstersen geri dön ve kapat, cahil mutluluğu ile granül kahveni yudumla, ya da bu yolculuk için zihnini, burnunu ve damağını hazırla, önce kahvenin sıcak buharlı kokusunu derinden içine çek, sıcak buharın etkisi ile burun damarların genişlesin, bir yudum ağzına al gezdir; o tarifsiz zengin kahve aromalarının tadına var.  Kahveni yut boğazından geçen o sıcak kahve midene inerken burnundan nefesini ver ve o bitiş tadını hisset.
                Konu biraz dağıldı mı sanki neyse hadi gelin bu büyüleyici serüvenin ikinci değişkenlerini tanıyalım.  Kahve çekirdeği işleme yöntemleri kahvenin tadına direk etki eder. Temelde üç ana yöntem vardır.


Yıkanmış (washed): Meyve, kabuğu ve dış etli kısmının ayrılması için bir makinede dışı soyulur. Daha sonra yıkanarak belirli bir süre su dolu havuzlarda bekletilirler. Tekrar yıkanarak güneşte kurutulmaya alınırlar. Bu işlemler, parlak bir asitliğe ve yumuşak bir gövdeye sahip kahveler elde edilmesini sağlar. Yıkanmış kahveler, yetiştikleri bölgelerin gerçek karakteristiklerini gösteren tatsal profiller sunarlar.
Yarı yıkanmış (semi washed): Kabuğu ve etli kısmı makineler kullanarak çıkarılan çekirdekler yapışkan tabaka yıkanmadan sadece dış zarı çıkarılarak bir süre daha bekletilir. Son kurutma işleminden önce yapışkan tabakanın giderilmesi için yıkanırlar. Sonuç olarak tatlı gövde, nazik meyve notaları ve hoş dengeli bir asidite içeren bir profil oluşur. Bu şekilde işlenmesinin temel amacı hem meyvenin aromalarından hem de çekirdeğin aromasından yararlanırken dengeli bir tat sunabilmektir.


Kuru (Dry): En eski kahve işleme yöntemi olan kuru işleme yöntemi meyveler toplandıktan sonra herhangi bir işleme tabi tutulmadan geniş avlularda veya yükseltilmiş yataklara serilerek güneş altında kurutulur. Küf, mayalanma ve çürümeyi önlemek için kahve düzenli olarak çevirilir.. Meyve, çekirdeklerin etrafında yapışık şekilde kurur ve kuru üzüm benzeri bir kabuk oluşturur. Bu kabuk daha sonra mekanik olarak ayrıştırılır. Bu kahve tipik olarak karmaşık bir asitliğe belirgin meyve notaları ve geniş bir gövdeye sahiptir. Fincanda çok fazla lezzet hissedilir, fincanda böylesine çok tat olması kimi insanları rahatsız eder.











Islak İşlenmiş Çekirdekler








Yarı Yıkanmış Çekirdekler










Kuru işlenmiş çekirdekler








Kavrulmaya hazır dış kabuğu çıkarılmış kahve çekirdekleri. Bizim dokunacağımız kısım bu :)




  Kahvemizin giriş kısmına dair ufak bilgiler edindikten sonra gelecek yazımızda görüşmek üzere sizleri burada görmekten mutluluk duyuyoruz. Gelecek blog yazılarını kaçırmamak adına E-Posta bildirim listesine, videolar için YouTube adresimize, Kısa bilgiler için İnstagram’a, hatırlatma ve bilgilendirme için Twitter’a abone olmayı unutmayın. 








En Güzel Kahveler Sizinle Olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder